Uusimmat kuvat

Kuulumisia

Perjantai 16.5.2014 klo 20:12

Tämä on jäänyt ihan unholaan, kun tuo facebook on korvannut blogin pitoa.

Tämän kevään karitsoinnit on saatu onnellisesti ohi, 100 karitsaa syntyi ja kaksi niistä menetettiin. Toinen menehtyi muutaman päivän ikäisenä (syytä ei tiedetä) ja toinen kuoli synnytyksessä, onneksi eläinlääkärin avustuksella toinen Mimmin karitsoista jäi henkiin. Ja parasta on ollut, että yhtään tuttipullo-karitsaa ei ole tänä keväänä ollut, hyvä meidän lammas-äipät!

Kovasti odotetaan laitumien kasvua, ihan vielä ei lampaita voi laitumille päästää, mutta toivottavasti viikon kuluttua jo saadaan edes osa porukasta ulos. Ruuat alkaa olemaan sen verran vähissä, että olisi hyvinkin toivottavaa, että laitumet alkaisivat kasvaa kunnolla.

Tälle vuodelle on yksi suru-uutinenkin, muutama päivä sitten meidän rygja-pässi Urpo jouduttiin lopettamaan. Noin kuukausi sitten Urpolle tuli virtsakiviä ja eläinlääkäri kävi hoitamassa, silloin kaikki näytti niin hyvältä. Urpo toipui ja oli aivan terveen oloinen melkein kuukauden verran kunnes muutama päivä sitten taas tuli kipeeksi. Salmiakkijauhetta on annettu aina kuureina paranemisen jälkeen, mutta eipä se näköjään estänyt uusien kivien muodostumista. Kipulääkkeestä ei ollut mitään apua, joten teimme päätöksen. että Urpon ei tarvitse enää kipuja kärsiä vaan pääsee vihreimmille niityille. Jos laki sallisi niin Urpo olisi saanut hautapaikan kotipihasta, mutta nyt sen maalliset jäännökset odottavat tuolla raatokeräystä. Toivottavasti tulevat pian hakemaan.

Vielä ennen laidunkautta ultrataan maaliskuussa pässillä olleet ja kerintätöitäkin on ihan riittävästi. Toivotaan hyvää kesää, sopivasti sadetta ja aurinkoa kiitos!

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhaa vuotta muistellen

Lauantai 29.12.2012 klo 19:40

Mennyt vuosi jää mieleen lähinnä sateisesta kesästä, joka vaikuttaa koko tähän talviaikaan. Rehupaalit ovat jäässä, olkipaalit homeessa (onneksi viime vuodelta jäi muutama kuivituspaali varastoon), kauran laatukaan ei paras mahdollinen ole sateisen syksyn jäljiltä, mutta näillä mennään mitä on ja toivotaan ensi kesästä parempaa!

Sateisesta kesästä oli se hyöty, että nurmet kasvoivat hyvin ja niin myös karitsat. Moni pässipoika lähti teuraaksi jo neljän kuukauden iässä, 50 kiloisina ja elokuussa meiltä lähtikin suurin kuorma teuraita. Nyt ovat ne keväällä syntyneet pahnan pohjimmaisetkin jo lähteneet ja elokuussa syntyneet kasvamassa ja uusia syntymässä.

Tuolta web-lampaasta tulostettiin tilayhteenveto tältä vuodelta ja tyytyväisiä voidaan olla tähän vuoteen. Karitsoita syntyi 112 ja kuolleisuus-% alle 14 vrk:n ikäisillä oli 2,9 kun koko maan keskiarvo oli 9,3 . Punnituksissa meillä oli eloonjäämis% täydet 100. Kuuden viikon standardoitu karitsapaino oli meillä keskiarvoltaan 17,0 kg ja koko maan 14,6kg. Pässeistä oli myös omat tilastot tältä vuodelta; Arhipalla oli 19 jälkeläistä ja karitsoiden 4kk:n paino 37,6 kg. Mooseksella oli 25 jälkeläistä ja niiden 4kk:n paino 39,4. Mossella oli 68 jälkeläistä ja niiden 4 kk:n paino 36,1.  Näitä tilastoja on hauska seurailla ja miettiä joka vuosi, että mitä seuraavana vuonna voisi tehdä vielä paremmin!

Lampolassa on tänä vuonna tehty vain muutama uudistus, yksi n. 20 lampaan karsina tehtiin kylmälle puolelle lisää ja nyt meillä on ensimmäistä kertaa käytössä valvontakamera. Tuo 200 metrin matka lampolaan ei normaalisti tunnu pitkältä, mutta kun sitä ravataan muutaman tunnin välein yötä päivää karitsointiaikaan, niin kylläpä helpottaa arkea paljon, kun saa kamerasta seurata tilannetta ja mennä paikan päälle vasta kun jotain on tapahtumassa. Toinen asia, mikä helpottaa arkea on Lapin Sulatuotteelta tilatut lämmitettävät vesiastiat! Vaikka kantovedellä mennään edelleen kylmällä puolella niin on se huomattavasti mukavampaa, ettei vedet jäädy kovillakaan pakkasilla. Jää tämä astioiden sulattaminen ja jatkuva lämpimän veden kantaminen pois. 

Talven keskellä on mukava muistella kesää, joten laitankin kesän pässipojista kuvan :)

 

 Takapajulan väki toivottaa kaikille oikein hyvää Uutta Vuotta !

jade

Kommentoi kirjoitusta.

Syyskaritsoinnit kohta ohi

Keskiviikko 8.8.2012 klo 21:50

Tätä kirjoittaessa on 21 jo karitsoinut ja kolme on vielä jäljellä, nämä loputkin todennäköisesti karitsoivat vielä tämän viikon aikana. Nämä ovat meidän kolmannet syyskaritsat ja ensi vuonna toivottavasti emiä on vielä enemmän.

Kevätkaritsointeihin verrattuna nämä ovat niin paljon helpompia! Osittain johtuu varmasti siitä, että reilusti yli sata lammasta on laiduntamassa eivätkä vaadi niin paljoa kuin sisäruokintakaudella. Synnytykset ovat menneet loistavasti, johtuisiko siitä että emät ovat viettäneet aikaansa laitumella ja liikkuneet enemmän kuin sisäkaudella ja  ovat parempi kuntoisia. Kaikki karitsat ovat pirteitä ja emillä maitoa riittää, toivottavasti tulee kaunis syksy niin pääsevät vielä laiduntamaankin.

Samaan aikaan kun uusia syntyy niin toisia lähtee, tänä vuonna karitsat ovat kasvaneet todella hyvin. Maalis-huhtikuussa syntyneille on tehty 4 kuukauden punnituksia ja moni onkin lähtenyt suoraan punnituksesta teuraaksi. Toukokuun lopusta ovat laiduntaneet ja mitään lisäruokaa ei ole laitumelle viety eli tämä sateinen kesä on kasvattanut tehokkaasti laitumia ja karitsoita, joten ei voi olla kuin tyytyväinen!

 

Kommentoi kirjoitusta.

Ultrausta

Maanantai 21.5.2012 klo 16:04

Nyt on virallisesti tämän kevään karitsoinnit ohi; Kaie kävi ultraamassa keväällä pässillä olleet ja samalla tarkistettiin ne kymmenkunta joita vielä kesäkuun puolelle olisi pitänyt odottaa, että tuleeko sieltä mitään. Vastaus kyllä jo oikeastaan tiedettiin, tyhjiä olivat. Harmittaa, mutta minkäs teet, välillä käy näinkin.

Yhteenvetona tämän kevään karitsoinneista voisi sanoa (Lakun kuolemaa lukuunottamatta ja siltä jäänyttä poikaa), että menipäs ne helposti ja hyvin. Kaikki emät loistavia ja jokainen on hoitanut lapsensa mallikkaasti (ei tuttipulloa olla tarvittu) ja mikä parasta sekä emät että karitsat ovat pysyneet terveinä.

Tänä keväänä meillä oli useita oxford-suomenlammas-risteytysemiä ensikertalaisina ja täytyy sanoa että kaikista parhaita emiä ovat olleet! Synnytykset todella helppoja ja nopeita, komeat karitsat (monella päiväkasvu yli 400g), emät hoitavat hyvin ja maitoa riittää!  Ja vaikka olivat ensikertalaisia tekivät kaksi karitsaa ja yksi aikaisemmin karitsoinut kolmoset. Suosittelen lämpimästi oxford-sl-risteytyksiä jos haluaa loistavat emät ja karitsoille hyvät kasvut!

Kommentoi kirjoitusta.

Lampolan kevät

Tiistai 24.4.2012 klo 11:06

Nyt näyttäisi siltä ettei ainakaan kovin montaa enää karitsoi, kuukausi on vielä aikaa ja kuusi emää jäljellä. Näistä varmaan osa on valitettavasti tyhjiä; otimme syksyllä riskin ja laitoimme nuoren pässin näiden kanssa. Toivotaan nyt vielä, että edes joku olisi tullut tiineeksi, paksuilta ainakin näyttävät :)

Lampolassa onkin nyt paljon eri ryhmiä ja ruokinnat kaikille erilaiset; on joutilaat, astutuksessa juuri olleet, umpeen laitettavat, karitsoineet, vielä (toivottavasti) tiineenä olevat ja tietenkin karitsoille omat ruuat. Säilörehua ja heinää menee paljon kuten myös kauraa+valkuaista ja karitsarehua.

Kuivitus on myös se asia missä ei koskaan säästetä, karsinat missä karitsoita on kuivitetaan aamuin illoin ja pehku onkin jo aikas korkealla! Minä uskon tähän hyvään kuivitukseen, utaretulehduksia ei ole ollut ja karitsaripulilta on ainakin toistaiseksi vältytty.

Lampolassa menee pakollisiin töihin parisen tuntia aamuin illoin, tähän päälle sitten kaikki ylimääräinen; karitsointien valvonta, eläinten siirrot ja punnitukset, paalien tuonti ja nyt alkoi myös kerinnät. Kerittäviä on noin 100, koska karitsoja emme vielä keritse.  Ennen laitumille pääsyä pitäisi kerinnät olla tehtynä ja ne laitumetkin pitäisi saada toukokuun loppuun mennessä aidattua. Tosin katsotaan nyt miten tämä kevät etenee ja milloin laidunkausi pääsee alkamaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Raha ei ratkaise

Keskiviikko 11.4.2012 klo 14:05

Tämä kirjoitus piti kirjoittaa jo aika päiviä sitten, mutta nyt vasta sain aikaiseksi.

Kaikki sai alkunsa siitä kun yksi meidän uuhista kuoli eläinlääkärin antamaan lääkkeen liika-annostukseen muutama kuukausi sitten ja siltä jäi 3 vrk:n ikäinen orpo karitsa. Minulta kysyttiin, että eikö olisi ollut järkevää lopettaa karitsakin, sillä siitähän on kauhea vaiva käydä muutaman tunnin välein ruokkimassa yötä päivää. Ja rahaakin menee korvikemaitoon ihan turhaan. Tämän kysymyksen takia halusin kirjoittaa meidän periaatteistamme lampaankasvatuksessa.

Meillä ei koskaan lopeteta tervettä eläintä, vaikka olisi mikä rimpula karitsa tai emänsä hylkäämä ja joutuisimme täysin itse sen tuttipullolla ruokkimaan. Kaikki ovat meille samanarvoisia ja teemme parhaamme, että myös kaikilla eläimillämme on hyvät oltavat. Sinä päivänä kun ei jaksa, ehdi tai halua auttaa sitä heikointakin karitsaa, niin silloin loppuu myös meidän lampaankasvatus, näin olen sen jo aloittaessa päättänyt.

Rahan- ja ajanmenoa ajatellessa olisi järkevintä tehdä toisin, mutta aina ei raha ratkaise.

Kommentoi kirjoitusta.

Herkullista Pääsiäistä!

Torstai 5.4.2012 klo 21:07

Pääsiäisen kunniaksi seuraa ruokaohje, lampaasta tietenkin :)

Turkkilainen hääpata

 

1 kg lampaan lapaa tai mitä tahansa palaa

n. 1kg tomaattimurskaa

1 kg sipulia

1 valkosipuli

suolaa ja pippuria

 

Ruskista lihat ja pilko sipulit.

Lado pataan vuorotellen lihaa, tomaattimurskaa ja sipulia sekä joka väliin suolaa ja pippuria kunnes pata on täysi.

Hauduta 180 asteisessa uunissa vähintään kaksi tuntia.

 

Tämän helpommaksi ei oikeastaan ruuanlaitto voi mennä ja on todella hyvää. Tein tätä tänään niskakiekoista ja oli suussa sulavaa :)

Kommentoi kirjoitusta.

Joulua ja karitsoita odotellessa

Torstai 22.12.2011 klo 22:27

Jos nyt tulevan joulun kunniaksi saisi tätä blogia hieman päivitettyä.

Loppu vuodesta aina muistellaan menneitä niin tehdään siis niin nytkin. Mennyt vuosi on lisännyt lammasmäärää ja käyttöön onkin otettu uutta tilaa "kylmältä puolelta". Kaikki karitsoivat ovat ainoastaan lämpimällä puolella ja joutilaat sekä pässit kylmällä puolella. Vierotusaikaan emät siirretään ja karitsat saavat jäädä lämpimään pidempään, tosin nyt on ollut niin lämpimät ilmat että karitsatkin olisi raaskinnut siirtää pienempinä pois. Niin ja tämähän on vain meidän oma valinta, että karitsat saavat olla lämpimässä pidempään sillä kylmemmässäkin pärjäisivät! Tänä vuonna syntyi reilut 70 karitsaa, siis tähän mennessä, lisää voi tulla milloin vaan :)

Sairaus puolella tuli tilamme ensimmäinen utaretulehdus emälle ja toivottavasti jääkin ainoaksi. Hyvin kyllä ruokki kaksi poikaansa yhdelläkin toimivalla nisällä, mutta haikein mielin olemme laittaneet emän poistolistalle. Toinen sairaustapaus olikin laitumella saatu listeria ja tämäkin oli uusi tuttavuus eikä toivottavasti tule koskaan enää! Yksi vuoden vanha uuhi sairastui, mutta onneksi huomasimme tilanteen ajoissa ja lääkitys aloitettiin nopeasti. Antibioottia eläinlääkäri pisti suoraan suoneen ja piikitti myös kipulääkettä ja me jatkoimme kuuria runsaan viikon ajajn. Onneksi potilas söi suht hyvin koko sairauden ajan mikä varmasti myös auttoi paranemista. Kolmas uusi sairaus ilmestyi myös tänä vuonna, muutamalla karitsalla oli kokkidiripuli ja se taltutettiin sulfalla. Pakko kai se on hyväksyä, että kun lammasmäärä kasvaa myös sairasteluja tulee enemmän. Minusta vain yksikin tapaus on liikaa ja kaikkemme teemme että lampaat pysyisivät terveinä!

Kaikki lampaat on saatu kerittyä ennen talven tuloa ja lampolassa on tällä hetkellä 100 määkijää. Tämän kuun alussa eläinlääkäri kävi ottamassa verikokeet MV-testiä varten kaikilta yli vuoden ikäisiltä. Kyllä on hienoa, että meillä on niin mukava ja osaava eläinlääkäri; 64 lampaan verikokeidenotto kesti reilun tunnin! Autoimme tietysti itsekin asiaa ja keräsimme joka karsinnassa lampaat pienempiin aitauksiin, josta oli helppo napata aina seuraava käsittelyyn.

 

Seuraavaksi odotellaan joulua ja meidän 14 uuhen ensimmäinen mahdollinen karitsointipäivä oli eilen, joten jännityksellä odotamme milloin pieniä alkaa syntymään eli meneekö joulu ja uusi vuosi lampolassa :)

Rauhallista Joulua kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

Karitsoinnit pian ohi tältä erää

Torstai 22.9.2011 klo 10:54

Tätä kirjoittaessa on enää yksi uuhi karitsoimatta. Hyvin on kaikki mennyt ja todella pirteitä lapsosia lampolassa vilistää :)  Ensimmäisen kerran syntyi meidän Mosse-pässin jälkeläisiä (Mossehan on 75% texel), joten on jännää nähdä millaisia näistä karitsoista tulee kasvaessaan. Väriä ainakin isä hyvin periytti, suurin osa on mustia ja pari ruskeaakin tuli. Seuraavat Mossen jälkeläiset tulevat noin neljän kuukauden kuluttua.

Karitsointien valvomisen ohella on lampolaa taas vähän laajennettu talvea varten, viime talvena käytössä olleeseen vanhaan rehusiiloon on laitettu ruokintapöydät ja toinen siilo tulee myös käyttöön joutilaille. Nyt on kaikki tila käytössä, joten lammasmäärä ei voi tästä enää paljon kasvaa, vaikka onhan tuossa vielä tuo konehalli...:)

Seuraavaksi alkaakin kerinnät ja parit astutusryhmät täytyy vielä tehdä. Sisätiloihinkin lampaita aletaan siirtää pikkuhiljaa.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Joko se kesä meni...?

Lauantai 6.8.2011 klo 15:51

Kylläpäs aika on taas mennyt nopeasti! Syksy on jo tulossa ihan huomaamatta.

Lampola on saatu tyhjennettyä ja pestyä ja ensimmäiset muuttavatkin sinne jo syyskuun alusta, sillä karitsoinnit alkavat. Yhdeksän uuhta on tiineenä ja ensimmäinen laskettu aika on syyskuun alussa.

Seuraavat karitsoinnit onkin noin viiden kuukauden kuluttua, sillä Mosse-pässi on seurustelemassa 16 uuhen kanssa tällä hetkellä laitumella. Suurin uuhikatras laitetaankin pässille vasta varmaan lokakuun tienoilla, jos ei innostuta vielä jakamaan sekin kahteen eri ryhmään. katsotaan nyt mihin päädytään..

Koko kesä on tehty pitkillä poutajaksoilla (eipä ollut montaa!) heinää ja lyhyemmillä rehua. Vesiä on kannettu ahkerasti kuudelle eri laitumelle ja laitumia laajennettu aina tarpeen mukaan. Nyt alkaakin taas kerinnät mikä viekin ajan aika tehokkaasti!

Ensi viikolla ultrataan ja arvostellaan oxford-karitsat, mielenkiinnolla odotellaan mitkä tulokset tulee.

 

Viileällä kalliolla on mukava olla kuumana päivänä :)

kalliolla

Kommentoi kirjoitusta.

Kebab

Tiistai 21.6.2011 klo 13:39

Tässä meidän käyttämä kebab-ohje, aivan superhyvää!

 

n. 4 rkl valkosipulioliiviöljyä

1 kg karitsan- tai lampaanjauhelihaa

1 rkl suolaa

1/2 rkl aromisuolaa

1,5 rkl mustapippurirouhetta

 

Sekoita mausteet öljyyn.

Vaivaa monitoimikoneella tai sauvasekoittimella jauheliha öljy-mausteseokseen. Taikinan pitää olla hienoa eikä saa jäädä murekemaiseksi.

Muotoile massasta pötkylä ja varmista , että ilmakuplia ei jää massaan.

Kääri pötkö tiukasti kaksinkertaisen folion sisään.

Paista uunissa pellin päällä 125-asteessa viisi tuntia. Anna vetäytyä puoli tuntia uunista oton jälkeen.

Leikkaa pitkittäin ohuita siivuja kebab-lastuiksi tai leikkaa kunnon siivuja leivän päälle niinkuin meillä tehdään :)

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhojen muistelua :)

Tiistai 26.4.2011 klo 11:23

Löysinpä tämmöisen netissä surffaillessani, en edes muistanut enää koko albumin olemassa oloa :)

Tästä se kaikki sitten lähti, käsistä :) ! Kuvissa on meidän ensimmäiset omat lampaamme ja ensimmäiset karitsat. Hauskaa on ollut kuvia katsellessa :)

 

www.picasaweb.google.com/timo.takapajula

Kommentoi kirjoitusta.

Kevään karitsoinnit ohi

Perjantai 22.4.2011 klo 21:32

Blogi jäänyt täysin unholaan pidemmäksi aikaa, mutta laitetaan nyt vähän päivitystä :)

Kevään karitsoinnit ovat nyt ohi ja yövalvomiset myös, mikä on hienoa! Karitsoita syntyi 60 joista kolme syntyi kuolleena, joten kasvamassa on 57 karitsaa. Ja nyt täytyy myöntää etten muista yhtään montako niistä on pässiä ja montako uuhta :) Tänä vuonna kun ei enää kaikki uuhet jää laumaa kasvattamaan, vaan osa lähtee syksyllä pois. Tämän kevään karitsoista on osa kolmiroturisteytyksiä (tätä kokeillaan ensimmäistä kertaa) ja voin vain todeta, että todella hyvin ovat kasvaneet! Kolmen päivän painot olivat parhaimmilla 7 ja 8 kilon verran ja 6 vkon painot olivat usealla  (sekä uuhilla että pässeillä) noin 22 kiloa! Tällä linjalla jatketaan varmasti ensi keväänäkin. Taitaa ensimmäiset karitsat jo lähteä ennen varsinaisen laidunkauden alkua!

Viikko sitten tehtiin kaksi astutusryhmää niille, jotka karitsoivat syksyllä. Toisessa ryhmässä on pässinä texel/suomenlammas Mosse ja toisessa rygja-pässi Mooses. Eli syksyllä on odotettavissa ainakin sama määrä karitsoita, jos  (ja toivottavasti) kaikki 30 uuhta tulevat tiineiksi. Joukossa on kuitenkin useampi risteytys-uuhi, joten saattaa olla että ne siirtyvät sitten syksyn astutuksiin jos ei nyt keväällä tärppää.

Tämän ihmeempiä ei tänne kuulu tällä kertaa, laitumien tekoa varmaan sitten seuraavaksi :)oskut

Kommentoi kirjoitusta.

Mosse

Sunnuntai 19.12.2010 klo 18:59

Karitsat ovat kasvaneet ja jo vieroitettukin emistään, tänään vielä siirsimme pojat omaan karsinaansa tyttöjen luota. Heppu-pässi olisi uutta kotia vailla jos jotain puolirygja pässi kiinnostaa :)

Kaikki isot pässit on siirretty omiin karsinoihinsa, joten astutukset ovat tältä erää ohi. Pässikarsina jouduttiinkin aitaamaan kahteen osaan, sillä pojilla oli niin hurjat taistelut menossa, että oli pakko vähän erotella joukkoa :) Nyt on jo rauha maassa silläkin osastolla.

Ensi kevään astutuksiin meillä onkin uusi pässi, Mosse. Se on tänä keväänä syntynyt texel-suomenlammas risteytys ja aivan hurjan söpö ja kiltti! Mooses sai Mossen kaverikseen ja ei ainakaan vielä ole erimielisyyksiä ollut.

Kuvassa Mooses ja Mosse (ja tuossa näkyy hyvin pässien uusi väliaita, pitäisi kestää kovempaakin junttaamista :) )

mosse

Kommentoi kirjoitusta.

Lampola laajentui

Keskiviikko 27.10.2010 klo 12:08

Lampolan "laajennusosa" on saatu valmiiksi ja sinne on tarkoitus laittaa kaikki keväällä syntyneet uuhet ja alkutalvesta myös nyt syksyllä karitsoineet, kunhan karitsat on vieroitettu.

Tila on entinen rehusiilo, joka muutettiin lampaiden käyttöön laittamalla kuusi ikkunaa, pehku lattialle ja pyöröpaali syötäväksi :) Tilaa on vielä tytöillä ruhtinaallisesti, mutta talven mittaan parisenkymmentä uuhta siiloon olisi tarkoitus lisää laittaa.

Ensi vuonna menee jo uuhiakin myyntiin tai muuten loppuu tilat kesken!

 

Tässä ensimmäiset asukit (tuo valkoinen tuossa edessä on Mini, joka on nyt ihan vain lemmikkilampaana)

siilo

Kommentoi kirjoitusta.

Syyskaritsoinnit ohi

Maanantai 18.10.2010 klo 17:35

Kolmetoista karitsaa syntyi tämän ja viime kuun aikana, näillä kaikilla on isänä meidän rygja-pässi Mooses ja eminä suomenlampaita. Suurin osa on väriltään valkoisia ja osalle näyttäisi tulevan rygjan isot korvat :) Kaksi mustaa uuhi-karitsaa syntyi myös ja yksi ruskeavalkoinen pässipoika.

Milloinkohan sitä muistaisi ottaa kameran mukaan lampolaan, että saisi karitsoista kuviakin laitettua :)

1 kommentti .

Punnitus

Tiistai 28.9.2010 klo 16:43

Meidän rygja-karitsamme Lulu punnittiin viikonloppuna 40 vuorokauden iässä ja painoa oli kertynyt tasan 20 kg! Eipä siis mikään ihme, että Lulu näyttää "hieman" suurelta noiden muiden karitsoiden rinnalla.

lapset

2 kommenttia .

Reissussa

Maanantai 20.9.2010 klo 12:29

Mennyt viikonloppu tuli vietettyä Ahvenanmaalla, siellä oli perjantaina ja lauantaina avoimet ovet tiloilla ja sunnuntaina maalaismarkkinat, http://www.skordefest.ax/skordefesten/. Oli hienoa päästä tutustumaan tiloihin ja niiden tuotteisiin. Ahvenanmaallahan lampaita riittää ja muutamalla tilalla oli myös ylämaankarjaa sekä tietysti hevosia.

Paikalliset näyttivät suosivan lyhyttä villaa lampaantaljoissa, pitkävillaisia ei paljon näkynyt ja me kun teetetään vain pitkällä villalla :) Hinnat olivat taljoissa aikas korkealla ja jos oli tullut repeämiä niin ne oli langalla neulottu kiinni ja hinta oli sama kuin täysin ehjissä. Yhdeltä tilalta ostin kauniin väristä villalankaa ja se oli tehty Pirtin kehräämöllä. Jäi mietityttämään, että teetetäänköhän kaikki langat (ja taljat) täällä mantereen puolella. Tuo ruotsin taito on sen verran heikko ettei kauheasti voinut paikallisten kanssa jutustella.

Lapsen kohokohta matkalla oli kanien estehyppykilpailut! Niitä olikin sitten useammalla tilalla ja myös sunnuntain markkinoilla. Ja nythän tietysti on saatava oma kani, jonka kanssa voi harjotella estehyppyjä!

Syyskaritsoita on syntynyt tähän mennessä viisi, Bella sai kolmoset noin viikko sitten ja Tildalle syntyi eilen tyttö ja poika. Lisää odotellaan tulevaksi minä hetkenä hyvänsä :)

kani

Kommentoi kirjoitusta.

Tapani töihin

Tiistai 7.9.2010 klo 10:53

Kyllä tuo meidän Tapsukka pässi on sitten mukava, tänään hain sen laitumelta tyttöjen luokse ja oli ihan kuin koiraa olisi taluttanut :) Kauraämpärikin oli ihan turhaan mukana, käveli vieressä paremmin kuin meidän koirat ;) Ja me meinasimme Tapsukan kesällä myydä, mutta onneksi ei kukaan ostanut!

Metsälaitumelle jäi kaksi Tapania kaipaamaan, Buuki ja Arhippa. Kumpikin kallion päällä vaan seisoo ja huutaa, katsellen Tapsukan menosuuntaan. Onneksi pojilla on vielä pikku pässyköitäkin seurana, etteivät ihan kaksin jääneet.

Tapanin kaverit

ab

Kommentoi kirjoitusta.

Valmistautumista

Maanantai 30.8.2010 klo 20:47

Nyt on kaikki ensi kuussa karitsoivat tuotu sisälle lampolaan ja huomenna aloitetaan kerinnät näiden tyttöjen kanssa, samalla on hyvä tarkastella ketkä nyt ovat tiineitä. Varmuudella ainakin kuusi on karitsoita saamassa ja loput sitten selviää lähemmässä tarkastelussa :) Ne jotka eivät keväällä tiinehtyneet laitetaan laitumelle Mooseksen kanssa treffeille. Tänään Mooses pääsi 13 uuhen kanssa laiduntamaan ja lisää on siis varmaankin muutama vielä tulossa.

Tapani pässikin pääsee tällä viikolla tyttöseuraan, tosin tänä vuonna ei Tapanin kanssa mene kuin alle kymmenen uuhta.

Arhippa ja Buuki saavatkin aloittaa urakkansa vasta syksymmällä :)

Tänä vuonna on tarkoitus saada vähän väliä tuohon risteytysten ja oxfordien karitsointiin, ettei kaikki tulisi samaan aikaan.

Nelisenkymmentä uuhta astutetaan syksyn aikana ja kevääseen jää sitten loput.

Lulu punnittiin toissa päivänä ja hyvin on tyttö kasvanut, vaaka näytti 8,3 kiloa. Kohta ei enää mahdu meidän punnituspussiin :)

 

Kuvassa Suoma, Luppa ja Mini

mini.bmp

 

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »