Uusimmat kuvat

Joulua ja karitsoita odotellessa

Torstai 22.12.2011 klo 22:27


Jos nyt tulevan joulun kunniaksi saisi tätä blogia hieman päivitettyä.

Loppu vuodesta aina muistellaan menneitä niin tehdään siis niin nytkin. Mennyt vuosi on lisännyt lammasmäärää ja käyttöön onkin otettu uutta tilaa "kylmältä puolelta". Kaikki karitsoivat ovat ainoastaan lämpimällä puolella ja joutilaat sekä pässit kylmällä puolella. Vierotusaikaan emät siirretään ja karitsat saavat jäädä lämpimään pidempään, tosin nyt on ollut niin lämpimät ilmat että karitsatkin olisi raaskinnut siirtää pienempinä pois. Niin ja tämähän on vain meidän oma valinta, että karitsat saavat olla lämpimässä pidempään sillä kylmemmässäkin pärjäisivät! Tänä vuonna syntyi reilut 70 karitsaa, siis tähän mennessä, lisää voi tulla milloin vaan :)

Sairaus puolella tuli tilamme ensimmäinen utaretulehdus emälle ja toivottavasti jääkin ainoaksi. Hyvin kyllä ruokki kaksi poikaansa yhdelläkin toimivalla nisällä, mutta haikein mielin olemme laittaneet emän poistolistalle. Toinen sairaustapaus olikin laitumella saatu listeria ja tämäkin oli uusi tuttavuus eikä toivottavasti tule koskaan enää! Yksi vuoden vanha uuhi sairastui, mutta onneksi huomasimme tilanteen ajoissa ja lääkitys aloitettiin nopeasti. Antibioottia eläinlääkäri pisti suoraan suoneen ja piikitti myös kipulääkettä ja me jatkoimme kuuria runsaan viikon ajajn. Onneksi potilas söi suht hyvin koko sairauden ajan mikä varmasti myös auttoi paranemista. Kolmas uusi sairaus ilmestyi myös tänä vuonna, muutamalla karitsalla oli kokkidiripuli ja se taltutettiin sulfalla. Pakko kai se on hyväksyä, että kun lammasmäärä kasvaa myös sairasteluja tulee enemmän. Minusta vain yksikin tapaus on liikaa ja kaikkemme teemme että lampaat pysyisivät terveinä!

Kaikki lampaat on saatu kerittyä ennen talven tuloa ja lampolassa on tällä hetkellä 100 määkijää. Tämän kuun alussa eläinlääkäri kävi ottamassa verikokeet MV-testiä varten kaikilta yli vuoden ikäisiltä. Kyllä on hienoa, että meillä on niin mukava ja osaava eläinlääkäri; 64 lampaan verikokeidenotto kesti reilun tunnin! Autoimme tietysti itsekin asiaa ja keräsimme joka karsinnassa lampaat pienempiin aitauksiin, josta oli helppo napata aina seuraava käsittelyyn.

 

Seuraavaksi odotellaan joulua ja meidän 14 uuhen ensimmäinen mahdollinen karitsointipäivä oli eilen, joten jännityksellä odotamme milloin pieniä alkaa syntymään eli meneekö joulu ja uusi vuosi lampolassa :)

Rauhallista Joulua kaikille!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini