Uusimmat kuvat

Vanhaa vuotta muistellen

Lauantai 29.12.2012 klo 19:40


Mennyt vuosi jää mieleen lähinnä sateisesta kesästä, joka vaikuttaa koko tähän talviaikaan. Rehupaalit ovat jäässä, olkipaalit homeessa (onneksi viime vuodelta jäi muutama kuivituspaali varastoon), kauran laatukaan ei paras mahdollinen ole sateisen syksyn jäljiltä, mutta näillä mennään mitä on ja toivotaan ensi kesästä parempaa!

Sateisesta kesästä oli se hyöty, että nurmet kasvoivat hyvin ja niin myös karitsat. Moni pässipoika lähti teuraaksi jo neljän kuukauden iässä, 50 kiloisina ja elokuussa meiltä lähtikin suurin kuorma teuraita. Nyt ovat ne keväällä syntyneet pahnan pohjimmaisetkin jo lähteneet ja elokuussa syntyneet kasvamassa ja uusia syntymässä.

Tuolta web-lampaasta tulostettiin tilayhteenveto tältä vuodelta ja tyytyväisiä voidaan olla tähän vuoteen. Karitsoita syntyi 112 ja kuolleisuus-% alle 14 vrk:n ikäisillä oli 2,9 kun koko maan keskiarvo oli 9,3 . Punnituksissa meillä oli eloonjäämis% täydet 100. Kuuden viikon standardoitu karitsapaino oli meillä keskiarvoltaan 17,0 kg ja koko maan 14,6kg. Pässeistä oli myös omat tilastot tältä vuodelta; Arhipalla oli 19 jälkeläistä ja karitsoiden 4kk:n paino 37,6 kg. Mooseksella oli 25 jälkeläistä ja niiden 4kk:n paino 39,4. Mossella oli 68 jälkeläistä ja niiden 4 kk:n paino 36,1.  Näitä tilastoja on hauska seurailla ja miettiä joka vuosi, että mitä seuraavana vuonna voisi tehdä vielä paremmin!

Lampolassa on tänä vuonna tehty vain muutama uudistus, yksi n. 20 lampaan karsina tehtiin kylmälle puolelle lisää ja nyt meillä on ensimmäistä kertaa käytössä valvontakamera. Tuo 200 metrin matka lampolaan ei normaalisti tunnu pitkältä, mutta kun sitä ravataan muutaman tunnin välein yötä päivää karitsointiaikaan, niin kylläpä helpottaa arkea paljon, kun saa kamerasta seurata tilannetta ja mennä paikan päälle vasta kun jotain on tapahtumassa. Toinen asia, mikä helpottaa arkea on Lapin Sulatuotteelta tilatut lämmitettävät vesiastiat! Vaikka kantovedellä mennään edelleen kylmällä puolella niin on se huomattavasti mukavampaa, ettei vedet jäädy kovillakaan pakkasilla. Jää tämä astioiden sulattaminen ja jatkuva lämpimän veden kantaminen pois. 

Talven keskellä on mukava muistella kesää, joten laitankin kesän pässipojista kuvan :)

 

 Takapajulan väki toivottaa kaikille oikein hyvää Uutta Vuotta !

jade


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini