Uusimmat kuvat

Huovutusta

Lauantai 21.8.2010 klo 11:16

Aina kun aikaa jää (ja huvittaa) niin huovuttelen lampaanvillasta jotain. Tänä kesänä ei ole tällä rintamalla paljon tapahtunut, tainnut vähän laiskuus iskeä :) Jotain sentäs olen aikaiseksi saanut, nämäkin ovat vielä keskeneräisiä. Tarkoitus olisi kaikkiin laittaa jotain koristuksia ja/tai nauhat hattuja kiertämään.

Työtilana on pesuhuoneen lattia ja kuivauspaikkana sauna.

Kiitos perheelle kärsivällisyydestä peseytyä villojen joukossa :)

hatut

3 kommenttia .

Lulu

Tiistai 17.8.2010 klo 9:53

Viime yönä syntyi tilamme ensimmäinen rygja-karitsa, Lulu. Kaikki meni aivan loistavasti; emä synnytti ja hoiti kaiken niin hyvin että olisi pärjännyt ilman valvontaakin, vaikka oli ensi kertaa asialla.

Lulu painoi reilut neljä kiloa ja jo tänä aamuna hyppi ja pomppi karsinassa, elikkäs aika pirteä tapaus :)

Kuvaakin oli vaikea saada, kun ei paljon paikallaan ollut :)

lulu

4 kommenttia .

Urakka ohi

Sunnuntai 8.8.2010 klo 21:50

Lampola on saatu tyhjennettyä ja pestyä, mikä helpotus :) ! Nyt voikin alkaa keskittymään muihin hommiin.

Huomenna punnitaan poikia ja katsotaan joko alkaa 50 kiloa olla täynnä. Parisenkymmentä pässipoikaa lähtee ennen talvea, yksi oxford-pässikaritsa jää ainakin toistaiseksi meille.

Kahdeksan onnekasta poikaa onkin myyty hyviin koteihin kesän mittaan. Toivottavasti lemmikeiksi menneet ovat kilttejä ja käyttöön menneet tekevät hyviä jälkeläisiä :)

 

Kommentoi kirjoitusta.

Kuvia

Perjantai 6.8.2010 klo 21:34

Serkkuni Heidi Kanadasta kävi kyläilemässä ja otti aivan ihania kuvia! Laittelen kuvia näkyville enemmänkin myöhemmin. Kyllä oikea valokuvaaja saa sitten otettua mahtavia kuvia! Tässä yksi suosikeistani:

edi

Kommentoi kirjoitusta.

Sadetta kiitos!!

Tiistai 27.7.2010 klo 18:23

On tämä ollut aikamoista kesää; miten kaikki sateet osaakin kiertää aina tämän paikan! Parhaimmillaan, siis pahimmillaan, saderaja on mennyt parin kilometrin päässä ohi ja eilen yölläkin katselin komeita salamoita ja kuuntelin ukkosta, mutta tänne ei sitten eksynyt.

Kaikki pellot kohta vain kellertää ja vihreästä ei pian ole tietoakaan jos näin jatkuu. Vähän viileämpää onneksi on luvattu ainakin viikonlopuksi, varmasti on helpotus myös lampaille. Vaikka Australiahan on suuri lammasmaa ja siellä taitaa niitä helteitä riittää vielä enemmän..

Lampaita on vähän siirrelty eri laitumille ja ainakin muutama keväällä astutetuista näyttäisi olevan tiineenä. Toivotaan ettei ole vain toiveajattelua :) Syyskuussa sitten viimeistään selviää!

Kommentoi kirjoitusta.

Lampolan tyhjennystä

Tiistai 20.7.2010 klo 21:39

Onkohan mukavampaa hommaa 30 asteen helteillä kuin lampolan tyhjennys :)?! Viime viikolla aloin lampolaa tyhjentää ja puolet urakasta sain tehtyä.  Meillähän tehdään tyhjennys perinteiseen malliin; talikolla kottikärryihin ja kottikärryt kipataan traktorin kauhaan ja kauhan täytyttyä tyhjennetään sontaruumaan. Nyt kun vielä toisen puolen saa tyhjäksi pääsee pesemään koko lampolan. Ja kyllä, on harkittu avantin vuokraamista hommaan, mutta isännän mielestä sujuu oikein hyvin näinkin (isäntä siis on töissä ja minä hoidan tyhjennyksen) :) !

 

Tässä tuli pieni epätoivon hetki, eihän tää lopu ikinä!!

avant

Kommentoi kirjoitusta.

Pässinpäät

Lauantai 19.6.2010 klo 22:30

Meidän pässit, Arhippa, Tapani ja Buuki, karkasivat eilen sitten ihan kunnolla; olivat tuolla melkein kilometrin päässä naapurissa! Oli siinä naapuri varmaan ihmeissään, kun kolme isoa pässipoikaa pihassa seikkailivat. Pojat olivat käyneet lehmätkin katsomassa, mutta menneet sitten tien toiselle puolelle laitumelle. Kauraämpärin perässä tulivat kiltisti takaisin kotiin ja lupasivat etteivät enää karkaa :) Tosin niin ne lupasivat jo edelliselläkin kerralla, silloin löytyivät onneksi omalta pellolta.

Ei kyllä voida ymmärtää mistä ne karkasivat, aidat oli ehjät ja isäntä oli uutta laidunta tekemässä poikien vieressä, joten mistä ihmeestä ne menivät! Edellinen havainto pojista oli alle puoli tuntia ennen kuin naapuri soitti! On ne aikas ovelia ;)

Keskiviikkona meille haettiin kaksi rygja-uuhta, Malla ja Piia. Tarkoitus olisi ne astuttaa Mooseksella, joten keväällä on toivottavasti ensimmäiset rygja-karitsat! Lisäsinkin tuohon päävalikkoon myös rygjan, onhan niitä nyt ihan kolme kappaletta :)

 

Katuvaiset pojat takaisin kotona

karkurit

Kommentoi kirjoitusta.

Kiirettä, kiirettä!

Perjantai 4.6.2010 klo 22:06

Päivityksetkin jääneet vallan tekemättä kun on ollut niin kiireistä aikaa tämä alkukesä! Lampaat pitäisi saada kerittyä, onneksi enää neljä jäljellä, ja laitumet pitäisi saada valmiiksi, niin ja töissäkin täytyy vielä käydä :)

Vanhemmat pässit ovatkin jo olleet muutaman viikon ulkosalla tässä meidän talon nurkilla ja lampolasta osa porukasta pääsee pellolle ruokailemaan ja totuttelemaan sähköaitaan. Hyvin ovat aidoissa pysyneet, mitä nyt pojat kävivät vähän maistelemassa vihreämpää ruohoa aidan toisellakin puolella :)

Viikonloppuna (toivottavasti) saadaan tuonne naapurin rantakoivikkoon aitaukset valmiiksi ja kaikki vanhemmat uuhet sinne kesää viettämään. Sitten on enää uuhi- ja pässikaritsoiden laitumet tehtävä valmiiksi, tosin hyvällä mallilla alkaa nekin jo olemaan. Ja sitä rehuakin pitäisi tehdä...

Laskettiin tässä lampaita (eikä nukahdettu :) ) ja tulokseksi saatiin 94, määrä kyllä vähenee taas syksyn tullen kun pässikaritsat lähtee.

Niin ja täytyy vielä mainita, että tässä kesän aikana meille on tulossa rygja-uuhia, joten toivottavasti keväällä saadaan ensimmäiset rygja-karitsat!

 

Emät ja karitsat ulkoilemassa

laidun_2010

Kommentoi kirjoitusta.

Mooses pääsi töihin

Lauantai 1.5.2010 klo 20:17

Meidän rygja-pässimme pääsi tyttöseuraan ja neljä uuhta onkin jo komeasti värjääntynyt väriliidusta punaisiksi!  Kaiken kaikkiaan 13 uuhta on Mooseksen tarkoitus astua. Tämä onkin ensimmäinen yrityksemme saada syyskaritsoita ja jännityksellä odotetaan miten käy.

Mini pääsi takaisin lampolaan asumaan ja sopeutui mainiosti muiden karitsoiden joukkoon, vaikka olikin hoidossa täällä meillä kotona useamman viikon. Nyt Miniä ruokitaan tuttipullolla lampolassa kuten myös pientä Simo-poikaa, josta Mini saikin heti hyvän kaverin :)

Tänään punnittiin ja korvamerkittiin taas karitsoita ja meidän Vihtori pässimme olikin kasvanut reippaasti, 40 vrk:n paino oli 25,8! Muut oxfordit olivat lähempänä kahtakymmentä kiloa ja risteytykset menivät siinä 15 kilon tietämillä. Taas kerran päätettiin, että laitetaan korvamerkit jo kolmen vrk:n ikäisinä samalla kun hoidetaan punnitukset, olisi meille helpompaa! Mutta kun ne korvat ovat niin pieniä ettei raaski...:)

Kommentoi kirjoitusta.

Karitsoinnit ohi!

Keskiviikko 14.4.2010 klo 15:58

Nyt on saatu kaikki kevään karitsat maailmaan ja nyt seurataan niiden kasvua. Lampolassa on kasvamassa 21 uuhikaritsaa ja 29 pässikaritsaa, joten ihan hyvin on tyttöjä ja poikia, alussa kun näytti vain pässejä tulevan :)

Kaiken kaikkiaan hyvin meni karitsoinnit vaikka murheitakin on ollut. Kaksi karitsaa syntyi kuolleena, kumpainenkin nelosten pienin. Yhdellä uuhikaritsalla on ilmeisesti niveltulehdus, mutta nyt näyttäisi antibiootit tehoavan ja toinenkin etujalka jo toimii. Viime lauantaina 7 viikkoisten karitsoiden emä oli yön aikana halvaantunut, poikimahalvaus, mutta eläinlääkärin antama kalsium suoraan suoneen tehosi ja nyt on emä jo entisellään. Kalsiumpastaa vielä annetaan jälkihoitona. Sitten vielä viimeisenä meidän kuusikiloisena syntynyt oxford-karitsa Suoma sai parin päivän ikäisenä kovan vesiripulin, mutta onneksi suolistotulehduslääkkeet ja tehobakt ovat auttaneet ja Suoma on jo pirteä ja paino nousee.

Välillä ei ole tullut yöllä uni silmään kun on miettinyt lampaiden vointia, mutta onneksi nyt taas näyttää hyvältä :)

Mini on kasvanut ja painaa nyt kuukauden ikäisenä 3 kg! Täällähän se sitten koirien kaverina asustaa ja käy lampolassa silloin kun mekin siellä ollaan :)

Mini on päässyt uloskin:miniatyyri

Kommentoi kirjoitusta.

Mooses

Sunnuntai 4.4.2010 klo 15:10

Eilen meille muutti rygja-pässi Mooses, hyvin rauhalliselta kaverilta vaikuttaa :)

mooses

Kommentoi kirjoitusta.

Pikkuinen Mini

Torstai 1.4.2010 klo 18:52

Koska onnistuin poistamaan edellisen kirjoituksen luodessani sille jatkoa niin kerrataan vähän :) Rusinallehan syntyi neloset joista yhden jalat eivät toimineet ollenkaan ja painoi kilon verran. Aluksi se sai maitonsa mahaletkulla kunnes oppi imemään tuttipullosta ja nyt jo jalatkin kantavat melkein niinkuin pitääkin. Kasvanutkin on jo pian kaksikiloiseksi! Nyt jo näyttää siltä, että Ministä voisi lammas tulla :) Hienointa on ollut se, että vaikka Mini on meillä kotona viettänyt alkutaipaleensa niin emä ei vieroksunut sitä yhtään!

 Lampolassa vasta huomasi mikä kokoero onkaan Minillä ja sisaruksilla, aikas surkealta rääpäleeltähän se näyttää :)minilammas

Kommentoi kirjoitusta.

Karitsoinnit jatkuu

Maanantai 22.3.2010 klo 18:34

Tämä toinen ja viimeinen karitsointiryhmä onkin meidän oxford-pässien jälkeläisiä. Kuusi uuhta on muutaman päivän sisällä karitsoinut ja seitsemän on vielä karitsoimatta. Lampolassa on tullut vietettyä sekä päiviä että öitä.

Muutamia alkuhankaluuksia on ollut; emältä on alkanut maito herumaan vasta pari päivää karitsoinnin jälkeen, ensikko ei ole halunnut imettää vaikka maitoa tulee, mutta kaiken kaikkiaan on mennyt hyvin. Loppujen lopuksi kaikki ovat oman emänsä maitoa alkaneet saamaan, paitsi meidän Eetu :) Eetua ei saatu oppimaan mistä sitä maitoa pitäisi saada, joten Eetu syö nyt sitten pullosta! Onneksi Eetulla on veli joka huolehtii emän maitovarastojen tyhjentämisestä :)

Tässä tämä pikkuinen Eetu

eetu

Kommentoi kirjoitusta.

Mikä viikko!

Tiistai 2.3.2010 klo 16:15

Viikon aikana on ensimmäisestä kahdeksan uuhen astutusryhmästä karitsoinut seitsemän ja se kahdeksaskin varmaan synnyttää pikapuoliin! Karitsoita on tullut tähän mennessä 18. Pässejä on syntynyt 13 ja uuhia vain viisi! Toivotaan, että seuraava ryhmä tekee sitten niitä tyttöjäkin! Kaikki uuhi-karitsat kun jäävät laumaa kasvattamaan.

Kuvassa toinen Mimmin pojista

mimmin_poika

Kommentoi kirjoitusta.

Karitsoinnit alkoivat

Perjantai 26.2.2010 klo 18:37

Vihdoin ja viimein tämän viikon maanantaina syntyivät ensimmäiset karitsat, Hilda ja Hulda. Tiistaina olikin jo vuorossa seuraavat, kaksi poikaa ja yksi tyttö. Seuraavia odotellaan syntyväksi viikonlopun aikana. Parisenkymmentä uuhta tänä keväänä pitäisi karitsoida.

Tänään Hilda ja Hulda pääsivät äitinsä kanssa muun lauman joukkoon ja kyllä niiden touhuja jaksaisi katsella vaikka kuinka kauan :) Nyt kun on enemmän tilaa niin tytöt juoksevat ja pomppivat ja uteliaina tutkivat joka paikkaa. Karitsakamarissakin jo käväisivät, mutta vielä emon tarjoama ruoka vie voiton.

Hilda ja Hulda

hilda_ja_hulda

Kommentoi kirjoitusta.

pakkasia ja säräpaistia

Lauantai 9.1.2010 klo 16:58

Kylläpä onkin pakkasia pidellyt! Liiankin tutuksi on tullut päivittäinen jäisten paalien repiminen :)  Eipä ole kylmä tullut vaan melkein tuskanhiki, kun noita paalin möhkäleitä on purettu! Joka ilta on viety lampolan puolelle sulamaan seuraavan päivän ruuat, sillä meillä ei lampolan puolella voi pakkasen puolelle mennä, muuten jäätyy vesiputket. Tuossa lähemmäs kolmenkymmenen pakkasilla oli sisälämpötila kaksi astetta (kaikki ulkoa tulevat luukut suljettuina, mitkä normaalisti ovat auki), joten jos vielä kylmempää tulee niin täytyy jotain pattereita jo alkaa käyttään.

Kalenteria tuossa äsken tutkittiin ja eihän tässä enää ole kuin kuukauden verran, kun ensimmäisten karitsoiden pitäisi syntyä :) Ensimmäiset ovat Tapanin jälkeläisiä eli suomenlampaita ja risteytyksiä. Sitten seuraavat maalis-huhtikuun aikana syntyvät ovat Duukin ja Arhipan jälkeläisiä; oxfordeja ja risteytyksiä.

Kevään aikana olisi tarkoitus ostaa vielä yksi pässi, todennäköisesti rygja (ja kun isäntä taas innostui, niin voi tulla samalla muutama rygja-uuhikin :) ). Tällä uudella pässillä olisi tarkoitus keväällä astuttaa kaikki vuosi sitten syntyneet uuhet, niitä meillä on 19 bäätä. Mutta tämä vielä suunnitteluasteella, että odotellaan ja katsellaan...

Ja sitten tuohon säräpaistiin..teimme ensimmäistä kertaa lampaansärää ja voi että se oli hyvää! Ja taas tuli todettua, että kaikenmaailman yrtit mitä tuolla kaupoissa lampaanlihaan sotketaan ovat aivan turhia, pilaavat vain koko lihan :)!

Jos joku ei ole tätä tehnyt niin tässä ohje kaikessa yksinkertaisuudessaan:

Säräpaisti

n. 2kg luista lampaanpaistia

suolaa

6-8 perunaa

6-8 pientä sipulia

4 porkkanaa

Suolaa lihaa noin vuorokausi suolalla maustetussa vedessä (1dl karkeaa suolaa/litra vettä) Lihan pitää peittyä liemeen kokonaan. Pyyhi lihan pinta kuivaksi otettuasi pois liemestä.

Liota savipataa vedessä puoli tuntia. kaada vesi pois ja nosta liha pataan. Kansi päälle ja kylmään uuniin. Kytke lämpö päälle 200 asteeseen ja kypsennä noin 1,5 tuntia.

Laita kokonaiset kuoritut kasvikset lihan ympärille ja kypsennä vielä noin tunti.

 

2 kommenttia .

Joulua

Lauantai 26.12.2009 klo 22:50

Joulu on sitten vietetty ja kunnialla taas siitä selvittiin :)

Lampaillekin vietiin joka karsinaan joulukuusi (ilman koristeita) ja huomattiin sellainen asia, että suomenlampaat ovat syöneet kuustansa ihan kiitettävästi ja oxfordit eivät kuusestaan ole tykänneet :) Onpahan ainakin hauskemman näköistä lampolassa, kun siellä kuusia töröttää :)

Meillä on muuten kotonakin kuusi jota lampaat olivat kesällä syöneet ja hyvin ovat neulaset pysyneet, vaikka vähän epäilytti, että tippuvatkohan samantien.

joulua

Kommentoi kirjoitusta.

Joulua odotellessa

Keskiviikko 16.12.2009 klo 21:29

Viime lauantaina Duuki muutti uuteen kotiin ja meille jäi kaksi oxford-pässiä, Duukin poika Buuki ja Arhippa. Muistoksi Duuki jätti isännälle kipeän pakaran, puskea pökkäisi sitten kunnolla ulkoloislääkitystä annettaessa :)

Lampolaan on saatu laitettua ruokintakourut ja lampaatkin ovat jo niihin tottuneet, aluksi kun eivät oikein uskaltaneet mennä niistä syömään. Rohkeimmat saivatkin sitten kauraa reilusti muiden katsellessa vain taustalla.

Joulun aikoihin alkaakin sitten ensimmäisen uuhiryhmän tunnutusruokinta ja se tietääkin vielä aikaisempia herätyksiä aamuisin; ennen viittä jo lampolaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Astutukset ohi

Perjantai 4.12.2009 klo 11:47

Kaikki pässit on siirretty omaan karsinaansa uuhien luota ja nyt sitten odotellaan muutama kuukausi, helmikuussa pitäisi ensimmäisten karitsoiden syntyä.

 

Ihana Arhippa sai halauksen matkalla pässikarsinaan :)

halaus

 

Kommentoi kirjoitusta.

Lampola

Keskiviikko 25.11.2009 klo 19:56

Muutama kuukausi on testattu "uutta" lampolaa ja toistaiseksi näyttää siltä, että sehän toimii!

Kaikki karsinat on tehty uudestaan. Nyt kaikki karsinat saa purettua helposti ja sehän helpottaa keväistä tyhjennystä. Vain rautatolpat on pultattu lattiaan ja nekin sellaisin välein, että koneellakin mahtuu tyhjennyksen hoitamaan (sitten kun joskus rikastutaan ja saadaan se kone :) ).

Myös karsinoiden taakse jätettiin kapea käytävä jossa on useampi portti, helpottaa lampaiden luokse pääsyä ja lampaiden siirtelyä. Tiineysaikana on myös helppo tarkkailla peräpäitä kun lampaat ovat syömässä.  Ennen tuota "takakäytävää" on lattiassa ritilät, ettei mahdolliset lietteet valu käytävälle vaan menevät sontakouruun ja likakaivoon (meillähän on käytössä vanha navetta). Samoin nuo ritilät helpottavat vesiastioiden pesua, ei tarvitse enää raahata karjakeittiöön. Vesiputketkin laitettiin uusiksi ja nyt käy helposti letkun kanssa veden lisäykset.

Vielä ei ole tullut mieleen mitä olisi voinut tehdä toisin, mutta se varmaan selviää tuossa keväällä, kun karitsoinnit alkavat :)

lampola

 

 

ruokahetki

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »